Dekorowanie pierników z dziećmi
Pierniczki Bożonarodzeniowe to najpopularniejszy słodki smakołyk świąt. Samo przygotowanie jest bardzo proste, a największą frajdę sprawia ich dekoracja. Pierniczki są smaczne i przepięknie wyglądają na świątecznym stole oraz na choince. Mogą być też uzupełnieniem świątecznych dekoracji dla dzieci
Kiedy upiec pierniczki na święta?
Jak zrobić pierniczki Bożonarodzeniowe – przepis
Jak udekorować świąteczne pierniczki?
Kiedy upiec pierniczki na święta?
Nasze świąteczne pierniczki najlepiej wypiekać na początku grudnia. Odpowiednio przechowywane mogą wytrwać ponad miesiąc nie tracąc aromatycznego zapachu i smaku. Pierniczki przechowujemy jak kruche ciasteczka, czyli w puszce lub słoiku. Pozostaną kruche zrobione nawet miesiąc przed świętami. Żeby mieć pewność, że pierniczki będą miękkie do pojemnika należy włożyć ćwiartki jabłka, cytryny, skórkę pomarańczową lub obierki z jabłka. Należy także pamiętać o regularnym wymienianiu owoców, żeby nie zaszły pleśnią.
Jak zrobić pierniczki Bożonarodzeniowe – przepis
Pierniczki z naszego przepisu wychodzą mięciutkie i puszyste. Są proste w przygotowaniu i można je robić razem z dziećmi.
SKŁADNIKI:
- 1 kg mąki
- 1 szklanka cukru
- 50 g przyprawy do piernika
- 2,5 łyżeczki sody
- 250 g miodu
- 1 kostka margaryny (można zastąpić 250 g masła)
- 4 jajka
PRZYGOTOWANIE:
Wszystkie suche składniki mieszamy w misce. Miód i margarynę roztapiamy w małym rondelku i odstawiamy do ostudzenia. Do wystudzonej mieszanki wbijamy jaja i mieszamy. Suche i mokre składniki mieszamy razem i wyrabiamy ciasto. Można pomóc sobie mikserem. Ciasto wałkujemy na grubość kilku milimetrów, a w razie potrzeby podsypujemy mąką. Różnymi foremkami odciskamy kształty i przekładamy na blachę wylożoną papierem do pieczenia. Pierniczki świąteczne pieczemy w temperaturze 200 stopni około 5-7 minut, aż będą rumiane.
Jak zrobić lukier na pierniczki świąteczne?
Lukier do pierników bez problemu dostaniesz w każdym sklepie. My jednak zachęcamy do wykonania go samemu bez dodatkowych ulepszaczy.
Najpopularniejszym lukrem białym jest lukier królewski. Poniżej przedstawiamy przepis.
Składniki:
- 3 białka
- 200 g cukru pudru
- 1-2 łyżeczki soku z cytryny
Białka przekładamy do miski i miksujemy około minuty tak, żeby były puszyste, ale nie sztywne. Dalej miksując dodajemy powoli cukier puder. Całość miksujemy przez kilka minut, aż do całkowitego rozpuszczenia sie cukru. Na koniec dodajemy cytrynę i mieszamy.
Aby uzyskać czerwony lukier, należy dodać sok porzeczkowy, żurawinowy lub malinowy, zielony – sok ze szpinaku, pomarańczowy – z marchwi. Zamiast cytryny dodajemy wtedy tę samą proporcję soku.
Jak udekorować świąteczne pierniczki?
Pierniczki świąteczne posiadają różne kształty i rozmiary. Najważniejszą rzeczą w ich przygotowaniu jest dekoracja. Jest to niezła zabawa dla dzieci i dorosłych. Najczęściej pirniczki dekorujemy lukrem, który przygotowujemy bezpośrednio przed zdobieniem. Jak dekorować pierniczki lukrem? W bardzo prosty sposób. W tym celu można użyć rękawa cukierniczego i rysować wzory czy kontury. Mniejsze dzieci mogą nakladać łyżeczką, a wzór tworzyć za pomocą wykałaczki. Domowe sposoby na dekorowanie pierników świątecznych to także roztopiona czekolada biała lub ciemna.
Innym sposobem na dekorowanie pierników są różnego rodzaju posypki, perełki, brokat czy kolorowe pisaki.
Polecam zrobić na początku grudnia, wtedy cały dom przejdzie tym świątecznym zapachem 🙂